Ari Aster’dan Yapay Zeka Uyarısı

Yapay Zeka Yükselişi 'Korkutucu' ve 'Çok Geç Kalındı Bile'

Korku sinemasının önemli isimlerinden Ari Aster, Yapay Zeka’nın yükselişi ve insanlık üzerindeki potansiyel etkileri hakkında derin endişelerini dile getirdi. Aster’a göre, Yapay Zeka “çok geç” bir noktaya ulaştı ve süreci geri çevirmek artık mümkün değil.

Aster, Yapay Zeka teknolojisini geliştiren mühendislerin ve onu savunanların, Yapay Zeka’yı bir araç veya teknoloji olarak değil, bir tanrı gibi gördüğünü iddia ediyor. Bu tapınmacı dilin kendisini dehşete düşürdüğünü ve yapay zekaya olan bu inancın insanlığı felakete sürükleyebileceğini belirtiyor.

Yapay Zeka’nın giderek daha gerçekçi hale gelmesiyle birlikte, “yaşanmış gibi görünen” videoların üretilmesi, gerçeklik ile hayal ürünü arasındaki çizginin kaybolmasına yol açıyor. Aster, insanlığın bu teknoloji ile birleştiğini ve bunun gerçekten ürkütücü olduğunu vurguluyor.

İnsanlığın Söz Hakkı Yok

Bu büyük teknolojik dönüşümün yaşandığını ancak insanların bu süreçte hiçbir söz hakkının olmadığını vurgulayan Aster, Yapay Zeka’nın kontrolü ele geçirdiğini ve buna uyum sağlamak zorunda kalındığını belirtiyor.

İnsanların ne kadar tuhaf olursa olsun, içinde yeterince uzun kalındığında her şeye uyum sağlama yeteneğine sahip olduğunu belirten Aster, Yapay Zeka’nın yarattığı “tuhaflıkların” zamanla normalleşeceğinden endişe ediyor.

Teknolojik ilerlemenin “yapabiliyorsak, yaparız” mantığıyla ilerlemesinden rahatsızlık duyan Aster, bu ilerlemenin daha büyük soruları beraberinde getirdiğini ifade ediyor. Marshall McLuhan’ın “İnsan, makine dünyasının cinsel organıdır” sözünü hatırlatarak, teknolojinin mi bizim uzantımız olduğu, yoksa bizim mi onun uzantısı olduğumuz sorgulamasını yapıyor.

Ari Aster’ın son filmi Eddington’ın da teknoloji paranoyasına dair izler taşıdığı ve modern teknolojinin insanları birbirinden nasıl yabancılaştırdığını ele aldığı biliniyor. Aster, Yapay Zeka’nın gerçek olmasının kendisini rahatsız ettiğini ve beklediği kadar tuhaf olmamasının daha da ilginç olduğunu ekliyor.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu